Привіт! Ох, яка знайома ситуація. В мене таке було минулого року, коли трохи переборщив з мідним купоросом на молодому винограді. Опіки — це сильний стрес для рослини.
Вам зараз головне — допомогти їй відновитися. По-перше, добре промийте листя чистою водою, якщо це ще можливо. По-друге, обов'язково використайте антистресанти. З безпечних і перевірених можу порадити щось на основі амінокислот (наприклад, "Мегафол" або аналоги) або препарати з гуматами. Вони допомагають рослині швидше вийти зі ступору. Через тиждень можна буде пройтися по листу легким розчином мікродобрив з акцентом на цинк та бор, але в мінімальній концентрації.
Я через такі помилки почав вести детальний "бортовий журнал" саду. Записую туди абсолютно все: дати, дозування, погоду, реакцію рослин, навіть фотографую. І знаєте, спочатку вів це в Excel на домашньому компі, але одного разу ледь не втратив увесь архів, коли згорів жорсткий диск. Це була катастрофа, бо там дані за кілька років!
Тепер всі важливі записи — чи то по роботі, чи по хобі — тримаю виключно у хмарі. Це не так складно, як здається. Навіть для бізнес-проєктів зараз є прості хмарні інструменти, де зберігати дані та запускати проєкти https://dnepr.express/ua/post/hmarni-instrumenti-de-zberigati-dani-ta-zapuskati-proyekti набагато безпечніше. Це дає повний захист інформації і гарантує, що ваші нотатки чи важливі документи нікуди не зникнуть.
Успіхів вам у порятунку рослин!